Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΜΥΘΟΙ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ


 Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα προσπαθούσαν να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν τα διάφορα φυσικά φαινόμενα. Θέλοντας , λοιπόν, να μάθουν περισσότερα για τους σεισμούς, δημιούργησαν διάφορους μύθους. Όταν εξετάζουμε με την σύγχρονη ματιά το γιατί η Γη κινείται, οι μύθοι για τους σεισμούς μπορεί να φαίνονται χιουμοριστικοί και ασήμαντοι. Ωστόσο, ήταν κάποτε κομμάτι της παράδοσης των διαφόρων
πολιτισμών, ένας τρόπος για να κατανοήσουν τα πανίσχυρα φυσικά φαινόμενα που μπορεί να επηρέαζαν πάρα πολύ τη ζωή των αρχαίων λαών. Οι μύθοι για τους σεισμούς εξελίχθηκαν σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς και αντανακλούν μοναδικές και ενδιαφέροντες αντιλήψεις για την μετατόπιση του φλοιού της Γης.  Στο παρακάτω κείμενο παρουσιάζονται μύθοι για τους σεισμούς άλλων λαών, διαφορετικοί από αυτούς που όλοι ξέρουμε, όπως ο Εγκέλαδος.
Gabrielino Ινδία, Νότια Καλιφόρνια: Καιρό πριν, όταν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ήταν νερό, το Μεγάλο Πνεύμα αποφάσισε να κάνει μια όμορφη χώρα με λίμνες και ποτάμια, την οποία οι θαλάσσιες χελώνες θα μετέφεραν στην πλάτη τους. Μια μέρα οι χελώνες άρχισαν να διαφωνούν, τρεις από τις χελώνες άρχισαν να κολυμπούν ανατολικά , ενώ οι άλλες τρεις δυτικά. Η Γη κλονίστηκε! Ράγισε κάνοντας ένα δυνατό θόρυβο. Οι χελώνες δεν μπόρεσαν να κολυμπήσουν μακριά, διότι η γη στις πλάτες τους, ήταν βαριά. Όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν μακριά, σταμάτησαν να διαφωνούν και συμφιλιώθηκαν. Παρόλα αυτά,  καμία φορά οι χελώνες που κουβαλούν την Καλιφόρνια διαφωνούν ξανά, και κάθε φορά που γίνεται αυτό, η γη τρέμει.
Μογγολία, Κίνα: Ένας γιγαντιαίος βάτραχος που κουβαλούσε τον κόσμο πάνω στην πλάτη του, κόαζε κατά διαστήματα με αποτέλεσμα να παράγονται ελαφρές δονήσεις.
Ινδουιστές της Ινδίας: Πίστευαν ότι οκτώ ισχυροί ελέφαντες  κρατούσαν τη Γη. Όταν ο ένας από αυτούς κουραζόταν, έσκυβε και τίναζε το κεφάλι του, προκαλώντας σεισμό.
Ιαπωνία: Ένα γιγαντιαίο γατόψαρο ζούσε στη λάσπη κάτω από τη Γη. Στο γατόψαρο άρεσε να κάνει αστεία εις βάρος των άλλων και μπορούσε μόνο να χαλιναγωγηθεί από τον Kashima, ένα θεό που προστάτευε τους Ιάπωνες από τους σεισμούς. Όσο ο Kashima κρατούσε έναν ισχυρό βράχο με μαγικές δυνάμεις πάνω από το γατόψαρο, η Γη ήταν ακίνητη. Αλλά όταν χαλάρωνε τη φρουρά του, το γατόψαρο ξέφευγε, προκαλώντας σεισμούς.
Μύθος από το Ασσάμ (ανάμεσα στο Μπαγκλαντές και την Ινδία): Υπάρχει μια ανθρώπινη φυλή που ζει στο εσωτερικό της Γης. Από καιρό σε καιρό οι άνθρωποι αυτοί σείουν το έδαφος για να μάθουν αν ζει ακόμα κανένας στην επιφάνεια της Γης. Όταν τα παιδιά νιώθουν ένα σεισμό φωνάζουν «ζωντανοί, ζωντανοί!» , έτσι ώστε οι άνθρωποι στο εσωτερικό της Γης να μάθουν την ύπαρξη τους και να σταματήσουν το σεισμό.
Μύθος από τη Μοζαμβίκη: Στη Μοζαμβίκη πιστεύουν πως η Γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τα ίδια προβλήματα που έχουν και οι άνθρωποι. Μερικές φορές αρρωσταίνει με πυρετό και ρίγη και έτσι τη νιώθουμε να τρέμει.

Αυτοί ήταν μερικοί από τους μύθους που αιχμαλώτισαν τη φαντασία μου και θέλησα να σας τους παρουσιάσω. Εσάς ποιος σας εντυπωσίασε περισσότερο;


ΜΑΓΟΥΛΑ ΜΑΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Στο τέλος του προγράμματος δόθηκαν σε     309 μαθητές του σχολείου μας (162 αγόρια και 147 κορίτσια)  οι παρακάτω Ερωτήσεις για τους σει...