ΕΚΔΡΟΜΕΣ

1.ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ & ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Στις 25 Απριλίου επισκεφτήκαμε  την Περαχώρα και το Λουτράκι για να δούμε  δυο περιοχές με μεγάλη σεισμικότητα λόγω των Αλκυονίδων νήσων που βρίσκονται κοντά τους και δίνουν πολλούς σεισμούς.


ΣΕΙΣΜΟΣ 1981 ΣΕ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ &  ΠΕΡΑΧΩΡΑ


Περαχώρα:   χωριό του Νομού Κορινθίας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων βόρεια του Λουτρακίου. Το όνομα ‘’Περαχώρα’’ είναι αναμφισβήτητα αρχαίος σχηματισμός και προέρχεται από το Περαία. Περαία  χώρα λεγόταν από τους αρχαίους μας προγόνους η πέραν του Ισθμού χώρα και κατ’ επέκταση και η έξω του Ισθμού Κορινθία. Η περιοχή εξελίχθηκε σε ισχυρότατο οχυρό των Κορινθίων και διατήρησε ακόμη και στους χρόνους της Τουρκοκρατίας ανέπαφο τον ηρωικό της χαρακτήρα.
ΣΕΙΣΜΟΣ 1981

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 1981, βράδυ. Στην Περαχώρα, η γη τρέμει από τον ισχυρό  σεισμό  των 6,7 ρίχτερ(R). Το επίκεντρο του σεισμού είναι οι Αλκυονίδες νήσοι. Ο σεισμός αυτός, καθώς και ο μεγαλύτερός του μετασεισμός της 4ης Μαρτίου ,των  6,4 ρίχτερ(R), προκάλεσαν καταστροφές σε Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια και Φωκίδα.
Στο Λουτράκι και την Περαχώρα τα σκυλιά ούρλιαζαν δύο ώρες πριν το σεισμό. Μια τεράστια λάμψη βγήκε από τα Γεράνεια στη νότια άκρη τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά την διάρκεια του σεισμού.
Ιδιοκτήτης περιστεριών από τη Δωρίδα(Φωκίδα) δήλωσε ότι, ενώ τα περιστέρια μαζεύονταν συνήθως στη στέγη τους κάθε σούρουπο, εκείνη την ημέρα δεν έμπαιναν στη στέγη τους και άρχισε ο ίδιος στις 9 το βράδυ να τα βάζει στις φωλιές τους και 2 ώρες αργότερα έγινε ο σεισμός.
Τα χωριά της περιοχής, Περαχώρα , Πίσια, Πρόδρομος έπαθαν μεγάλες ζημιές από τον κύριο σεισμό, ενώ τα χωριά Πλαταιές και Καπαρέλι από το μετασεισμό.
Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονταν για πολλές εβδομάδες στην περιοχή. Η Περαχώρα στην κυριολεξία ισοπεδώθηκε . Σκηνές στήθηκαν για τους κατοίκους του χωριού ,από τον κρατικό μηχανισμό, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά από πολύ καιρό οι κάτοικοι κατάφεραν να υψωθούν πάνω από τη θλίψη και τα συντρίμμια  και να φτιάξουν από την αρχή το χωριό τους.
Κατά μήκος των νοτίων ακτών του κόλπου (περιοχή Περαχώρας) εντοπίστηκε μετά τον κύριο σεισμό επιφανειακή εκδήλωση του σεισμογόνου ρήγματος, μήκους 15km.
Σε αυτό το σεισμό σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. 85000 κτίρια περίπου υπέστησαν βλάβες (22554 κτίρια μη επισκευάσιμα).Επίσης παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη φαινόμενα ρευστοποίησης, πτώσεις βράχων καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας.
Από τότε οι Αλκυονίδες "στοιχειώνουν" . Υπολογίζεται ότι η περιοχή δίνει έναν μεγάλο σεισμό κάθε 30-35 χρόνια.
Η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα, που οφείλεται σε ένα σύστημα τεκτονικών τάσεων(δυνάμεων), το οποίο  τείνει να διευρύνει  τον Κορινθιακό κόλπο 2-3 χιλιοστά το χρόνο. Η συνεχής αυτή συσσώρευση δυνάμεων εγκυμονεί κινδύνους νέων σεισμών στην περιοχή. 

2.ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ




Στις 8 & 9 Μαΐου επισκεφτήκαμε  την όμορφη Ζάκυνθο  και το ΚΠΕ  Λιθακιάς όπου παρακολουθήσαμε διάφορα θέματα για τους σεισμούς.




1 σχόλιο:

  1. Στο «μικροσκόπιο» των σεισμολόγων εχει βρεθεί τελευταία το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό Κόλπο και το ελληνικό τόξο στο Ιόνιο λόγω του ότι εχει να δώσει σεισμό πάνω απο 30 χρονια και εχει συσσωρεύσει σημαντικά ποσοστα ενέργειας αναφέρει σε πρόσφατη συνεντευξή του ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Στο τέλος του προγράμματος δόθηκαν σε     309 μαθητές του σχολείου μας (162 αγόρια και 147 κορίτσια)  οι παρακάτω Ερωτήσεις για τους σει...