ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και την έκτη στον κόσμο , μετά την Ιαπωνία,  Νέες Εβρίδες , Περού , νησιά Σολομώντα και Χιλή.



Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια θέση όπου συμβαίνουν μεγάλα γεωτεκτονικά φαινόμενα όπως η σύγκλιση της Αφρικανικής με την Ευρασιατική  λιθοσφαιρική πλάκα με αποτέλεσμα τη μεγάλη σεισμικότητα της.
Οι περιοχές που έχουν μάθει να ζουν με σεισμούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος.
Δύο μεγάλες γεωλογικές διαδικασίες έχουν σχέση με μετακινήσεις πλακών στην Πελοπόννησο:
1.Η μία είναι η γνωστή υποβύθιση της Αφρικανικής πλάκας κάτω ακριβώς από την Κρήτη και την Ευρασιατική πλάκα, με ρυθμό 1,5 εκατοστών το χρόνο.
2.Η άλλη σχετίζεται με την μετακίνηση της πλάκας της Ανατολίας (Τουρκίας) προς την περιοχή του Αιγαίου κατά 2,5 εκατοστά το χρόνο. Η μετακίνηση αυτή γίνεται πάνω στο γνωστό ρήγμα της Ανατολίας και οφείλεται στο ότι η Αραβική Πλάκα (χερσόνησος Σαουδικής Αραβίας) μετακινείται προς το βορρά.
Η πίεση που ασκεί η μετακίνηση της πλάκας της Ανατολίας στο Αιγαίο έχει ως συνέπεια όλη η Ελληνική χερσόνησος, από την Ήπειρο-Θεσσαλία και κάτω, να κινείται προς τα νοτιοδυτικά.

Το νότιο Αιγιακό τόξο μάλιστα (Πελοπόννησος, Κρήτη, Δωδεκάνησα) κινείται 3 περίπου εκατοστά/χρόνο προς το νότο σε σχέση με τη βόρεια Ελλάδα.
Πολλές περιοχές της Πελοποννήσου προσβάλλονται από σεισμούς, αρκετές φορές καταστρεπτικούς. Γενικά διακρίνονται οι εξής σεισμικές περιοχές: τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα η δυτική ακτή της Μεσσηνίας, η περιοχή της Κορινθίας και η περιοχή της Αργολίδας, καθώς και η κεντρική Πελοπόννησος (Αρκαδία).
Το Ελληνικό νησιωτικό τόξο αποτελείται από μία σειρά διαδοχικών νησιών (Ρόδος, Κρήτη, Κύθηρα κ.ά.) και από την Πελοπόννησο. Τοποθετείται παράλληλα ως προς την τάφρο και σε μικρή απόσταση από αυτήν. Το τόξο αυτό δημιουργείται από την παραμόρφωση και την ανύψωση πετρωμάτων (κυρίως ιζηματογενών) του περιθωρίου της Ευρασιατικής πλάκας και περιλαμβάνει πολύ παραμορφωμένα πετρώματα της Αλπικής πτύχωσης.
Στο ελληνικό ηφαιστειακό τόξο ανήκουν τα ηφαιστειακά κέντρα του Σουσακίου, Αίγινας, Πόρου, Μεθάνων, Μήλου, Σαντορίνης, Νισύρου.



Το Σουσάκι(Κόρινθος) είναι ανενεργό ηφαίστειο στη βορειοδυτική ακτή του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου. 





Η χερσόνησος  των Μεθάνων,  βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Η χερσόνησος είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα.    Η χερσόνησος των Μεθάνων δημιουργήθηκε από έκρηξη ηφαιστείου. Η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα χρονολογείται μεταξύ του 276 και 239 π.Χ. 

Η δημιουργία των παραπάνω ηφαιστείων οφείλεται στην υποβύθιση του υπολείμματος του ωκεάνιου φλοιού της Τηθύος κάτω από την Ευρασιατική πλάκα, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, κάτω από την μικροπλάκα του Αιγαίου.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Στο τέλος του προγράμματος δόθηκαν σε     309 μαθητές του σχολείου μας (162 αγόρια και 147 κορίτσια)  οι παρακάτω Ερωτήσεις για τους σει...