Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ

Ηφαίστειο, μια λέξη που κρύβει πολλά.Παντοδύναμο, τρομακτικό, θεαματικό.  Ηφαίστειο, ένα άνοιγμα από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με τη μορφή λάβας και που οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού.
Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας, η Ηφαιστειολογία.
Τα ηφαίστεια πάνω στη Γη βρίσκονται συνήθως εκεί όπου δύο ή τρεις τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται: Μία μεσοωκεάνεια ράχη ή οροσειρά, όπως στο μέσο του Ατλαντικού Ωκεανού, δίνει παραδείγματα ηφαιστείων από «αποκλίνουσες πλάκες», ενώ ο Ειρηνικός Ωκεανός με το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» προσφέρει παραδείγματα ηφαιστείων από «συγκλίνουσες πλάκες». Αντιθέτως, ηφαίστεια δεν δημιουργούνται εκεί όπου δύο τεκτονικές πλάκες κινούνται πλευρικά η μία ως προς την άλλη.
Ηφαίστεια μπορούν, επίσης, να σχηματισθούν όπου υπάρχει διάταση του γήινου φλοιού ή όπου ο φλοιός είναι πολύ λεπτός, όπως στην κοιλάδα του Αφρικανικού Ρήγματος.
Τέλος, τα ηφαίστεια προκαλούνται πάνω από σημεία στα οποία ο μανδύας της Γης έχει ανοδικά ρεύματα, τα αποκαλούμενα «θερμά σημεία» (hot spots), που μπορεί να βρίσκονται μακριά από τα όρια των τεκτονικών πλακών, όπως είναι τα νησιά της Χαβάης. Τέτοια ηφαίστεια βρίσκονται και σε άλλους πλανήτες ή μεγάλους δορυφόρους στο Ηλιακό Σύστημα.
Παγκόσμια υπάρχουν 1500 ενεργά ηφαίστεια . Ένα από αυτά είναι και το ηφαίστειο της Σαντορίνης.


9 σχόλια:

  1. Το ηφαίστειο είναι το μοναδικό φυσικό φαινόμενο στο κόσμο το οποίο δημιουργεί καινούριο έδαφος από το μηδέν.Είναι δηλαδή αυτό το βουνό/ηφαίστειο που δημιουργείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ηφαίστεια δημιουργούν καθώς καταστρέφουν. Κάθε έκρηξή τους είναι ένα ανοικτό παράθυρο για την παρατήρηση του εσωτερικού της γης. Τα ηφαίστεια εξάπτουν τη φαντασία μας , εμπνέουν μύθους και θρύλους κεντρίζοντας την περιέργειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα πολύ ωραίο θέμα είναι το ηφαίστειο Ταμπόρα, το πιο καταστροφικό που έχει δει ποτέ της η Ανθρωπότητα, Προκαλώντας το 1816 έναν ηφαιστειακό χειμώνα που έκανε το 1816 τον Χρόνο Χωρίς Καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ηφαίστειο Ταμπόρα λοιπόν ήταν ένα ηφαίστειο το οποίο εξερράγη το 1815 με την έκρηξη να ταξινομείται στην κλίμακα VEI 7 με τις μόνες εκρήξεις σε σύγκριση να είναι η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και η έκρηξη της λίμνης Ταούπο με την έκρηξη του Ταμπόρα να περιγράφεται ως η μεγαλύτερη στην καταγεγραμμένη Ιστορία. Το υλικό που εκτινάχτηκε από την έκρηξη έφτασε τα 160 τετρ.χιλιόμετρα και ο ήχος του μέχρι την Σουμάτρα, ενώ το ηφαίστειο βρισκόταν στην Ινδονησία, δηλαδή 2000 χιλιόμετρα μακριά. 10000 πέθαναν άμεσα από την έκρηξη και η κλιματική αλλαγή ήταν τόσο μεγάλες που η Ινδονησία έμεινε χωρίς φως του ήλιου για 3 μέρες και το βόρειο ημισφαίριο έμεινε χωρίς καλοκαίρι την επόμενη χρονιά προκαλώντας έτσι τον χειρότερο λιμό του αιώνα.

      Διαγραφή
  4. Αναστάση θα ήθελα να δημοσιεύσεις περισσότερες πληροφορίες γιαυτό το ηφαίστειο. Αν υπάρχει και βίντεο από την περιοχή να μας πεις που μπορούμε να το δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η έκρηξη του ηφαιστείου Κrakatau στην Ινδονησία το 1883 ακούστηκε σε ακτίνα 4.000 χλμ. και ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο ισχυρότερος ήχος που έχει ακουστεί στην Ιστορία.Τα κύματα ώσεως ανιχνεύονταν για πέντε ημέρες μετά την έκρηξη και έκαναν επτά φορές τον γύρο της Γης.Τα τσουνάμι που προκλήθηκαν είχαν ύψος ως και 40 μ.Τα δύο τρίτα του νησιού, μήκους 9 χλμ., καταστράφηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ηφαιστεια ομως εχουν και τα πλεονεκτηματα τους στον τουρισμο αλλα και στο εδαφος γυρω απο το ηφαιστειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άλλα θετικά των ηφαιστείων επίσης είναι η εξόρυξη των ηφαιστειωγενών ορυκτών και μεταλευμάτων αλλά και, πιο σπάνια, η παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα ηφαίστεια μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές οι οποίες κάποιες φορές αποδεικνύονται μοιραίες. Βέβαια, από την άλλη τους πλευρά, έχουν και θετικές επιρροές στην ζωή μας. Τα ηφαίστεια μπορεί να αλλάξουν μία χώρα προς το καλύτερο και να την βοηθήσουν να αναπτυχθεί σε διάφορους τομείς. Γι αυτό, όλες οι χώρες που έχουν έναν τέτοιο ανεκτίμητο πολιτισμό πρέπει να φροντίζουν γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Στο τέλος του προγράμματος δόθηκαν σε     309 μαθητές του σχολείου μας (162 αγόρια και 147 κορίτσια)  οι παρακάτω Ερωτήσεις για τους σει...