Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Ενεργά ηφαίστεια, μεγαλοπρεπή σπήλαια, θεαματικά φαράγγια, μικρά ή μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, σπάνια πετρώματα και ορυκτά. Η ελληνική γη διαθέτει αναρίθμητα τοπία σπάνιας γεωλογικής ομορφιάς για εξερεύνηση. Είναι οι «σιωπηλοί» μάρτυρες της αδιάκοπης εξέλιξης της γης και η απόδειξη της απαράμιλλης δύναμης και τέχνης της φύσης.
Ο γεωλογικός τουρισμός είναι μια μορφή  τουρισμού που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια πολλούς υποστηρικτές .
Ένα είδος γεωλογικού τουρισμού είναι και ο ηφαιστειακός τουρισμός, που είναι μια νέα μορφή  εναλλακτικού τουρισμού, η οποία αναπτύσσεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας όσους επιθυμούν να έχουν ένα διαφορετικό ταξίδι από τα συνηθισμένα.
Το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια πανέμορφη θάλασσα  στολισμένη με γραφικά νησάκια, αλλά και ένας τόπος ζωντανών κρατήρων, που βράζουν και θα μπορούσαν να εντυπωσιάζουν ετησίως χιλιάδες εναλλακτικούς (τολμηρούς) τουρίστες, προσφέροντας ένα πάντρεμα της αλμύρας της θάλασσας και της εκρηκτικής μυρωδιάς από θειάφι.
«Εάν άλλες χώρες είχαν το Αιγαίο με τα πολλά ηφαίστειά του, θα έκαναν καταπληκτικά πράγματα. Κράτη με μικρότερα ηφαίστεια έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ηφαιστειακό τουρισμό» λέει ο ομότιμος καθηγητής Ηφαιστειολογίας και Γεωθερμίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Φυτίκας, που συμμετείχε με δύο συναδέλφους του σε ημερίδα για τα ηφαίστεια του Αιγαίου, που διοργάνωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ στη συμπρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους καθηγητές, στην κεντρική Γαλλία και τη Γερμανία δουλεύουν όλο το χρόνο περιοχές που μπορεί να έχουν μόνο έναν «ασήμαντο», μικρό κρατήρα. Όπως προσθέτουν οι ειδικοί, στη χώρα μας δεν έχει «τρέξει» ακόμη ο ηφαιστειακός τουρισμός, παρότι διαθέτουμε τα δύο μεγαλύτερα ηφαίστεια της Μεσογείου: το (πιο) γνωστό της Σαντορίνης και αυτό της Νισύρου. «Τα ηφαίστεια του Αιγαίου απλώνονται από τη Λήμνο, τη Λέσβο και την Πάτμο ως το ενεργό ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου (Κως, Νίσυρος, Σαντορίνη, Μήλος, Μέθανα, Σουσάκι)» είπε ο κ. Φυτίκας στην ημερίδα. 



Ακολουθεί το εξαιρετικό κείμενο "Η σιωπηλή γοητεία των ηφαιστείων" από τη μαθήτρια του Γ2  Παπαδημητρίου Τζοβανέλα.


«Η σιωπηλή γοητεία των ηφαιστείων»
  Ηφαίστεια που Βρυχούνται σιωπηλά, που σταλάζουν τη λάβα τους δακρύζοντας, που γεννούν πελάγη άτρωτου και αλάβωτου κόκκινου. Σπήλαια και φαράγγια που σμιλεύουν το πρόσωπο της Ελλάδας, ρήγματα τα οποία αποτυπώνουν την ωραιότητα του θνητού εδάφους, πετρώματα λαμπερά μέσα από τη χωμάτινη επιδερμίδα τους και ορυκτά που αναδύονται μέσα από τη χοϊκή θωριά τους. Τοπία που πατρίδα τους είναι η Ελλάδα, τοπία ατέρμονης μαγείας, τοπία παιδιά του ιδανικότερου δημιούργημα, της φύσης. Προφανής,λοιπόν, είναι η γοητεία τους ανομολόγητο όμως το εύρος της αξιοποίησής τους.
  Εκεί που θα σταθώ ιδιαιτέρως είναι στο πως τα ηφαίστεια, τα οποία συνθέτουν κι αυτά τον καμβά αυτών των ονειρικών τοπίων, έχουν τη δυνατότητα να μεταβληθούν σε ελκυστικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Ο ηφαιστειακός τουρισμός με συνεχή βήματα προοδεύει και με τα εναλλακτικής ομορφιάς θέλγητρά του παρασέρνει κοντά του όλο και περισσότερους αναζητητές. Ένα είδος τουρισμού που εκμεταλλεύεται με συνάμα εμπορική μα και δημιουργική ματιά αυτούς τους κρατήρες ζωής που η κοκκινωπή τους απόχρωση των ψυχών τους είναι απόσταγμα των κολακευτικών σχολίων του ουρανού που τους κάνει να ερυθριούν.
  Αυτή η μορφή γεωλογικού τουρισμού είναι μιας εναλλακτικής ευωδιάς άνθος που η χώρα μας έχει την ικανότητα να καρποφορήσει. Τα ηφαίστεια της χώρας μας ανασαίνουν από τη Λήμνο, τη Λέσβο και την Πάτμο ως το ενεργό ηφαιστειακό τόξο του περήφανου Αιγαίου (Κως, Νίσυρος, Σαντορίνη, Μήλος, Μέθανα, Σουσάκι) που με σωστό συλλογισμό μπορούμε να στρέψουμε το Βέλος του προς τον γαλάζιο ορίζοντα. Κορωνίδα όλων αυτών είναι το μαργαριτάρι της Σαντορίνης που η καλδέρα της αγκαλιάζει τα γαλαζόπλωρα νερά του πελάγους.
  Η απαράμιλλη ισχύ των ηφαιστείων σε συνδυασμό με την πυρακτωμένη ανάσα τους που λυγίζει από τους ελληνικούς αέρηδες καθιστούν τη χώρα μας γόνιμη για την ανάπτυξη ηφαιστειακού τουρισμού. Το κράμα της ισοπεδωτικής λάβας με την αλμυρή θάλασσα και τον παρθένο από σύννεφα ουρανό προσφέρει ευχαρίστηση στα βλέμματα και μια ανεξέλεγχτη αιώρηση ψυχής και νου. 






2 σχόλια:

  1. Δεν θελω να σταθώ τόσο στο αν αφομοίωσα αυτές τις γνώσεις σχετικά με τον ηφαιστειακό τουρισμό, αλλά στον ομορφο τρόπο που τις έγραψες! Το πλούσιο λεξιλόγιο και οι εκφρασεις σου βοηθούν περισσοτερο στην κατανόηση του κειμένου.Μπράβο! Πολυ ενδιαφέρον κείμενο που αξίζει να διαβαστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο κείμενο σου έχεις παρουσιάσει πολύ εύστοχα τη σχέση μεταξύ των ηφαιστείων στη χώρα μας και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι άνθρωποι να τα εκμεταλλευτούν.Το κείμενο σου αναφέρεται στον ηφαιστειακό τουρισμό έτσι που προσελκύει την προσοχή και τον θαυμασμό των αναγνωστών για τις ιδιαιτερότητες της φύσης και την δημιουργική εκμετάλλευσή τους από τον άνθρωπο.Η σωστή προσέγγισή σου σε συνδυασμό με το πλούσιο λεξιλόγιο συνθέτουν ένα αρκετά εμπεριστατωμένο και αξιόλογο κείμενο.Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Στο τέλος του προγράμματος δόθηκαν σε     309 μαθητές του σχολείου μας (162 αγόρια και 147 κορίτσια)  οι παρακάτω Ερωτήσεις για τους σει...